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September 17, 2024 

Internal Revenue Service 

1111 Constitution Ave NW  

Washington, D.C. 20224  
 

Re: Required Minimum Distributions; REG-103529-23, RIN 1545-BQ66  

 

Ladies and Gentlemen, 

SIFMA1 submits comments on the 2024 proposed required minimum distribution (“RMD”) 

regulations.  We appreciate the work that went into the proposal and hope that our comments and 

requests for clarification are helpful in finalizing the regulations.  

I. More Guidance and Time Needed on Treatment of a Spouse 

The proposed RMD regulations provide the rules under which a surviving spouse may elect 

to be treated as the employee for purposes of determining an RMD for a calendar year. The 

proposed regulations set forth the rules applicable to the spousal election, depending on whether 

the employee has died before or after the required beginning date.  The applicability date for the 

spousal election in subclause (E) makes clear that that the spousal election is available only if the 

“first year for which annual required minimum distributions to the surviving spouse must be 

made is 2024 or later.” See §1.401(a)(9)-5(g)(3)(ii)(E).  Thus, the election with respect to 

employees who die before the required beginning date applies only if the required beginning date 

is 2024 or later.  As an initial matter, the final regulations make clear that this is indeed an 

optional election, and that the surviving spouse of an employee who dies before the employee’s 

 
1 SIFMA is the leading trade association for broker-dealers, investment banks and asset managers operating in the 

U.S. and global capital markets. On behalf of our industry’s nearly 1 million employees, we advocate for legislation, 

regulation and business policy, affecting retail and institutional investors, equity and fixed income markets and 

related products and services. We serve as an industry coordinating body to promote fair and orderly markets, 

informed regulatory compliance, and efficient market operations and resiliency. We also provide a forum for 

industry policy and professional development. SIFMA, with offices in New York and Washington, D.C., is the U.S. 

regional member of the Global Financial Markets Association (GFMA). 
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required beginning date can elect out of the automatic application of the spousal election.  We 

assume that is the case; otherwise, it would hardly be an election.  However, since there has been 

some confusion on this point, we hope the necessary clarification can be made.  On an analogous 

point, the final regulations should clarify whether an eligible surviving spouse of an employee 

who dies on or after the employee’s required beginning date can make the spousal election is it 

does not otherwise automatically apply.   

 

We are a little confused by the following sentence: “Under the proposed regulations, the 

spousal election described in § 1.401(a)(9)–5(g)(3)(i) would be available only if the first year for 

which annual required minimum distributions to the surviving spouse must be made is 2024 or 

later.”  Please confirm that the reference to “first year” and the phrase “made is 2024 or later” is 

based on the RMD calculated using the spouse’s age and life expectancy, and payable by the 

later of 12/31 of the year after the participant’s death or 12/31 of the year the participant would 

have reached the applicable RMD age. 

 

We appreciate the examples provided in the preamble.  The IRS should also provide a 

clarifying example for the following factual scenarios.  

 

• Where the participant died in 2023 after already reaching their required beginning date 

and the participant had not taken the minimum required distribution for 2023 as of the 

date of death. In this scenario, the spouse beneficiary is permitted to use the Uniform 

Lifetime Table since the first annual RMD due to the surviving spouse is for 2024 (and 

the 2023 RMD that needs to be paid to the spouse would be attributable to the participant 

using the participant’s age and life expectancy). 

 

• Practical examples on how the elections work with respect to periods prior to enactment 

of Secure 2.0, after enactment, under the proposed rule, and under the final regulation, 

including any required timing and manner of these elections, and whether reasonable 

cause will excuse timing failures.  We think such flexibility is particularly important in 

that, with respect to IRAs, all of the timing depends on the IRA beneficiary, and in light 

of how complex these rules are, mistakes and delays are inevitable. 

 

Please clarify account titling.  In the event that a spouse elects to be treated as the employee, 

should the account continue to be titled in the employee’s name or must the title of the account 

change to that of the spouse?  How would a custodian know which rule to follow? The IRS 

should provide more examples.  

 

Additionally, the ten-year rule is quite complex for spouse beneficiaries who inherit from the 

IRA owner before the RBD under Section 327 of SECURE 2.0. The inclusion of various options 

and working parts means that there are many possibilities for error by the spousal beneficiary. 

An added layer of complexity under the 10-year rule is that if the spouse decides to distribute 

and rollover to their own IRA in years one through nine, they will have hypothetical RMDs to 

satisfy.  

 

The final rule states that if the employee dies before the required beginning date, the 

surviving spouse is the beneficiary, and the life expectancy rule applies, there is no election 
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required to calculate the RMD using the Uniform Lifetime Table.  If all three of these 

requirements are not met, then the spouse would calculate the RMD using the Single Life Table, 

unless they either elect the ten-year rule, or in the case where the account owner died after the 

required beginning date, the spouse makes the election to be treated as the decedent.  We request 

that the IRS address whether it is necessary for the surviving spouse of an employee who dies on 

or after the requirement beginning date to affirmatively make a spousal election in order to use 

the Uniform Lifetime Table in determining the denominator for purposes of determining the 

RMD.  In addition, we request the IRS to address whether the Uniform Lifetime Table or the 

Single Life Table is to be used in determining the employee’s remaining life expectancy.   

 

It appears that the election after the required beginning date is optional in the ERISA plan 

context.  Please clarify the rules where an IRA agreement has not been updated to acknowledge 

this “automatic” election before the required beginning date or the optional election after the 

required beginning date.   

 

Please also confirm that in the IRA context, all decisions on the calculation of the RMD are 

the responsibility of the beneficiary, and the IRA trustee/custodian has no responsibility to 

validate the calculation, or ensure that the beneficiary is making an election that is available to 

them (e.g., whether they are the sole beneficiary). 

 

The IRS should provide additional examples where the surviving spouse is the beneficiary, 

including the available options and the appropriate method for calculation of the RMD under 

each option.  Hopefully, these examples can cover both the lifetime of the surviving spouse and 

how the RMD is calculated after the surviving spouse subsequently dies.   

 

As is evident, our members have significant questions on how the rules are intended to work, 

and in addition to a longer lead period, we think it may make sense for the IRS to allow an 

election to be treated as the decedent optional for 2025 and automatic for 2026.   

 

The 2024 final regulations also reflect that for distribution calendar years beginning before 

January 1, 2024, a plan may rely on a reasonable, good faith interpretation of sections 107, 201, 

202, 204 and 337 of SECURE 2.0.  Please confirm that a plan may also rely on a reasonable, good 

faith interpretation of SECURE 2.0 Section 327 for distribution calendar years beginning before 

January 1, 2024. 

 

II. Rules of Operation 

The proposed regulations provide rules for valuing and aggregating an annuity contract with 

a participant’s account balance in a defined benefit plan for purposes of satisfying the RMD 

rules. We suggest adding language enabling a plan administrator to reasonably rely on a 

participant’s self-certification regarding aggregation and reductions in the RMD amount from the 

account under the plan, unless the administrator has actual knowledge to the contrary.  

 

It was helpful that the special analyses section made clear, in the Paperwork Reduction Act 

section, that “under these rules of operation, annuity contract issuers are expected to provide the 
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annuity valuations as third-party disclosure. In addition, the amount of payments made under 

annuity contract and the underlying value of the annuity contract is expected to be reported to the 

employer as a third-party disclosure.”  The IRS should add this expectation to the final 

regulations so that the regulated community is aware of this requirement. 

 

The final rule should include timing deadlines that insurers can reasonably comply with but 

which, at the same time, meets both participants’ financial planning needs and plan 

administrators’ information distribution requirements. The final rule should make clear that in 

the context of 403(b) plans, the amount of payments made under the annuity contract and the 

underlying value of the annuity contract should be reported directly to the employee. It should 

also permit plan administrators and employees to reasonably rely on the disclosure provided by 

the issuer of the annuity contract. 

 

III. Eligible Rollover Distributions 

Under 1.408-8(d)(2)(i) Carryover of election under qualified plan or IRA, if a surviving 

spouse rolls over a distribution of the employee’s or IRA owner’s interest to an IRA, the method 

for determining required minimum distributions that applied under the deceased employee or 

IRA’s owner account also applies to the IRA receiving the rollover. This is subject to a change 

from the 5-year or 10-year rule to life expectancy outlined in subsection (ii). 

 

Please clarify that the obligation to make sure the proper method for determining required 

minimum distributions from the rollover account is on the spouse or non-spouse beneficiary.  It 

should be clear from the final rule that the Plan Sponsor is not responsible for notifying the IRA 

Custodian of the method selected.  Nor should the IRA Custodian be responsible for asking for, 

and making sure it receives this information from the Plan Sponsor.  
 

IV. Optional Aggregation Rule 

The optional aggregation rule has raised questions among our members. The proposed 

section of the rule is reserved for the how the prior year end account value of the annuity contract 

is determined.   However, the final regulations do not address if the plan document (in the 

context of an ERISA plan) or IRA agreement (in the context of an IRA) have to be amended to 

permit the election, and if so, in what manner is the election made.  In addition, the regulation 

should make clear that the optional aggregation rule apply to IRAs and defined contribution 

plans.  The final rule should also clarify that annuitized payments already begun in one IRA can 

be used to offset the RMD required in the other IRA. 

 

In the case of IRAs, the final rules should make clear that the responsibility for aggregation is 

on the taxpayer.  IRA trustees/custodians are able to calculate the RMD based only on the assets 

that they have.  It would be administratively impossible to accommodate IRA owners claiming 

that they have aggregated their accounts and are taking their RMD from a different account.  Nor 

is it administrable for an IRA provider to document that an IRA owner is taking their RMD from 

another account.   

 

In the context of IRAs, please confirm that IRA agreements do not have to be updated in 
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order for an IRA owner to be able to make the election.  In addition, the final rules should 

confirm that the election is not a written election that must be retained by an IRA trustee or 

custodian.   

 

V. Conclusion  

SIFMA appreciates the IRS’ consideration of its comments and is happy to provide 

additional information upon request.  

 

Respectfully submitted, 

 

P.J. Austin 

Vice President, Tax 

 

 

 


